SATAMAZSIN KİRALAYAMAZSIN
Maliye Bakanlığı'nın 1993 yılında temeli atılan çevre yolu üzerindeki Süleyman Demirel Kültür Merkezi inşaatının bulunduğu alanın Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndaki tahsisini iptal edip, İl Özel İdaresi'ne tahsisin yapıldığına dair resmi yazısı Isparta'ya ulaştı. Bakanlık, 11 bin 792 m2'lik taşınmazın 3.kişilere kiralanmamasını ve satılmamasını şart koştu. Sadece İl Özel İdaresi kaynaklarıyla kamunun bedelsiz kullanımına açık bir yatırıma izin veriliyor.
16 bakan 7 vali GÖRDÜ
Süleyman Demirel Eğitim Kompleksi'ne bitişik olarak Fikri Sağlar'ın Kültür Bakanlığı döneminde 1993 yılında temeli atılan Kültür Merkezi, 22 yılda bitirilemedi. İçerisinde tiyatro, sinema, bale, konser ve benzeri sanatsal etkinliklere izin veren alanların da yer aldığı 11 bin 792 m2'lik taşınmaz üzerinde inşaasına başlanıp, kaba inşaat seviyesinde kalan proje, 16 Kültür Bakanı, 7 vali gördü. Proje, son Bakanı ilgilendirmiyor çünkü Maliye Bakanlığı Kültür ve Turizm Bakanlığı üzerindeki tahsisi iptal etti.
Merhum Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel'in Isparta'ya kazandırılmasını istediği Kültür Merkezi Projesi'nin hikayesi artık yılan hikayesini de geçti. 1993 yılında Süleyman Demirel Eğitim Kompleksi bitişiğinde 11 bin 792 m2'lik taşınmaz üzerinde inşaasına başlanan, 2005 yılına kadar kaba inşaatı tamamlanan sonrasında da hiç dokunulmayan Kültür Merkezi, Ankara bürokrasisinin sığ bakış açısı ile bitirilecek gibi görünmüyor. Zira AK Parti Isparta Milletvekili ve Plan-Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç'in devlet tarafından yapımı tamamlanamayan tesisin özel sektör yatırımına kazandırılarak ilimizin sosyal ve ekonomik hayatına kazandırılması yönündeki iyi niyetli adımını Ankara'da çok iyi anlayan olmadı. Koskoca Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 22 yılda tamamlayamadığı atıl tesis için Isparta İl Özel İdaresi'ne 'yap, kamunun bedelsiz kullanımına aç' denildi.
AK Parti Isparta Milletvekili Bilgiç, yaklaşık 1 yıl önce Kültür Merkezi atıl inşaatının ve taşınmazının özel sektör tarafından sağlık ya da eğitim alanında değerlendirilmesi amacıyla bir çalışma başlattı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı ikna eden Bilgiç, Maliye Bakanlığı'ndan taşınmazın tahsisinin Isparta İl Özel İdaresi'ne devredilmesini istedi. Süreç, Miletvekili Bilgiç'in istediği şekilde yürüdü ancak Maliye Bakanlığı'ndan gelen yazı hiç de istenilen gibi olmadı. 11 bin 792 m2'lik taşınmazın Kültür ve Turizm Bakanlığı tahsisini iptal eden Maliye Bakanlığı, inşaat ve taşınmazı İl Özel İdaresi'ne tahsis etti. Ancak tahsis yazısında bazı şartlar ortaya kondu. Bakanlık, taşınmazın 3.kişilere kiralama ya da satma yoluyla devredilemeyeceğinin şartını koydu, kamunun bedelsiz kullanımına açık olarak değerlendirilmesini istedi. Bu şartla, İl Özel İdaresi'nin atıl inşaatı ve taşınmazını 3.kişilere kiralaması ya da satılması yolu kapatıldı. İl Özel İdaresi, söz konusu taşınmazı ancak kendi bütçesiyle kamunun bedelsiz kullanımına açık olarak yapabilecek. Yani Maliye Bakanlığı, koskoca Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 22 yılda tamamlayamadığı tesisi, 70 milyon bütçeli İl Özel İdaresi'ne 'yap' diyor. Maliye Bakanlığı'nın bu tahsis şartıyla Süleyman Demirel Kültür Merkezi inşaatı ve 11 bin 792 m2'lik taşınmazının nasıl ve ne şekilde değerlendirileceği önümüzdeki günlerde belli olacak.
Kaynak Akdeniz