AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik ile birlikte Kılıç’ta gül topladı. Gül üreticileriyle buluşan ve sorunlarını dinleyen Milletvekili Bilgiç, yeni dönem için gülün sürekli desteklenmesi konusunda söz verdi.
Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, bu yıl 6 bin ton gül rekoltesi beklendiğini söyledi. Afet dolayısıyla güle yapılan dekar başı destekten memnun olduklarını belirten Çelik, şöyle konuştu: “Isparta’da gül sezonu biraz gecikmeli olarak başladı. Geçmiş yıllara oranla hem sezon gecikti hem ürün kaybı yaşadık.
Rekolte düşüklüğü söz konusu. Rekolte düşüklüğünü gidermek için devletimizin doğrudan desteği oldu.
Bu üreticimizin kaybımını telafi için önemli bir destek. Bakanlığımıza, milletvekillerimize, valimize teşekkür ediyoruz. Üreticimiz nefes aldı. Allah bundan sonra böyle afetler yaşatmasın. Her yıl 7 bin ton rekolte beklentimiz oluyor. Bu yıl 6 bin ton rekolte gerçekleşecek. Bu da büyük kayıp anlamına gelmez. Isparta dünya gülyağı tüketiminin yüzde 60’ını karşılıyor.
Üreticilerimizin gül çiçeği bedeli ile ilgili beklentisi var. Üretici hak ettiği fiyatı alacaktır. Büyük problem olmadığı müddetçe herkes alın terinin karşılığını alacaktır. Bu sezon yaklaşık üretimimiz 1500-2000 kg gülyağı, 10 ton yakın gül konkreti olacak. Gülsuyu üretimimiz 200 ton civarında olacaktır. Şehre katkısı 15 milyon-20 milyon avroluk girdi sağlayacaktır.”
Milletvekili Bilgiç de gülün Isparta için stratejik olduğunu belirterek sürekli destek konusunda söz verdi. Bilgiç, şöyle konuştu: “Sayın Genel Müdürümüzle birlikte gül üreticimize ziyarette bulunduk. Gül Isparta’mız açısından son derece önemli. Yaşanan don olayında gülümüz de etkilendi. Dekar başına destekle bir nebze olsun sıkıntıları telafi edeceğiz. Gül Isparta için stratejik bir ürün. Isparta’yı gülle birlikte tıbbi ve aramotik bitkiler merkezi haline getirmek istiyoruz. Gülü yağlı tohumlar kapsamına aldırdık. Sürekli olarak dekar başına ya da kilo başına desteği gündeme getireceğiz. Bu konuda mücadele vereceğiz. Tıbbi aromatik bitkiler konusunda çalışmaları hızlandıracağız. Akredite laboratuarını da ilimize kazandıracağız. Markalaşma süreci açısından önemli bir yol alacağız. Çok önemli markalarımız var. Rosense Gülbirlikle birlikte dünya markası olma yolunda gidiyor. Katma değeri artırmamız gerekiyor. Entegre sanayi tesislerini artırmamız gerekiyor. 20 milyon avroyu daha da yükseklere, 50-100’e çekmenin yollarını aramalıyız.”