Akıllı, Isparta’da hava kirliliğinin kükürt dioksit açısından AB uyum yasaları çizelgeleri ve dünya sağlık teşkilatının vermiş olduğu değerlerin üzerinde yer aldığını belirterek, bir an evvel doğalgaza geçilmesi gerektiğini ifade etti.
Mahalli çevre kuruluşu 21 Nisan 2014 tarihinde almış olduğu karar doğrultusunda normal şartlarda 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren mazeret belirtilmemesi halinde kömür yakımını yasakladı. Karara kömürcü esnafı itiraz ederek idari mahkeme kararı ile yürütmeyi durdurma kararına müteakiben Türkiye Emekliler Derneği Isparta şubesi de MÇK’nın 21 Nisan’da aldığı kararın iptali için bölge idare mahkemesine başvurması sonucu aynı mahkeme talebini reddetti. Buna göre son karar hukukça geçerli olacağına göre MGK kararı bugün için geçerliliğini devam ettirmektedir. Çünkü Antalya Bölge İdare Mahkemesi 14.08.2014 günü oy birliği ile talep reddetmiştir. Ancak vatandaşlar kömür yasağını mazeret belirtilmesi halinde 1 Ekim 2015′e kadar uzatabiliyor. Isparta’daki hava kalitesinin AB kriterlerinin çok altında kaldığını belirten MMO Başkanı Hasan Akıllı, “Bütün dünya insanlarının ana hedefleri arasında temiz hava politikası mevcuttur. Yaşam için hava, su, ekmek ne kadar önemli ise bunların başında gelen havanında temiz ve kaliteli olması son derece önemlidir.Temiz hava ortamı çalışmalarındaki ana hedefte; havanın kirlenmesine sebep olan emisyonlara ve bu emisyonların insan sağlığına, bitkilere ve diğer canlılara olan etkilerine ilişkin bilgi ve veriler toplanır. Bu veriler sayesinde güncel durum analiz edilebilir. Temiz hava stratejileri, simülasyon ve tahmine yönelik bilgisayar modelleri geliştirebilir.” diye konuştu.
HAVAYI KÖMÜR KİRLETİYOR
Havayı en fazla kirleticilerin başında kömür kullanımının geldiğini ifade eden Akıllı, “Gaz şeklindeki ve katlı haldeki hava kirleticileri ortam havasında farklı hareket ederler. Gaz halindeki kirleticiler uzak mesafelere taşınabilirken, kuru pozisyon, yağmur yıkama ile hava tekrar temizlenebilir. Gaz halindeki ve katı haldeki hava kirleticileri insan sağlığında son derece önemlidir. -Hava kirleticileri çok çeşitli olmasına rağmen genellikle ısınma amaçlı kullanılan kömürlerin yanmaları esnasında atmosfere saldıkları kükürt dioksit (SO2) ve katı madde (PMıo) en fazla görülen kirleticilerin başım çekmektedir. Isparta 2014 Ocak ayı itibari ile Türkiye genelindeki uçucu katı madde (PM:o) miktarı Isparta’da 181,26 mikrogram olarak ölçülmüştür. Bu sağlığımız açısında son derece vahimdir. Kömür santrallerinin bulunduğu illerde bile bu değere çıkılmamıştır.Kükürt dioksit açısından da Isparta AB uyum yasaları çizelgeleri ve dünya sağlık teşkilatının vermiş olduğu sınır değerlerin üzerinde cereyan etmektedir.” dedi.
MÇK’NIN KARARINI DESTEKLİYORUZ
Isparta’nın kış mevsiminde hava şartları yönünden çok şansız olduğunu belirten Akıllı, “Onun içindir ki ilimizde genelde çevre dostu kabul edilen doğalgaz kullanımının genişlemesini ve temiz hava politikamızın- hassaslaşması ve bilhassa AB uyum yasalarında belirlenen en kirli ortamlarda ’bile bir metreküp havada katı madde oranı olarak tabir ettiğimiz PM10 miktarının 50 mikrogramı kükürt dioksitin de 125 mikrogramı geçmemesi ve 2019 yılına kadarda bu konunun mutlak ve mutlak halledilmesi gerektiği belirtilmiştir. Makine Mühendisleri Odası olarak MÇK’nın almış olduğu kararı kamu yararı doğrultusunda destekliyor ve her zaman sn valimizin güzel çalışmalarını takdir ediyoruz. Ayrıca bu konuda ve temiz hava politikaları doğrultusunda da belediye başkanımızın duyarlı davranışları ve yeşil ortam düşüncelerinden dolayı da oda olarak takdir ediyoruz.” şeklinde konuştu.